iPleszew.pl reklamy
rotator reklamuj się w gazecie internetowej
rotator reklamuj się w gazecie internetowej
rotator reklamuj się w gazecie internetowej


iPomagamy - wspieraj naszą zakładkę aktywnie

Sprawdź najświeższe wydarzenia z lokalnych dróg oraz inne ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa.

PARTNERZY - Fundacja Legalna Kultura

PARTNERZY - Zespół wyścigowy KM RACING TEAM

Najnowsze wiadomości z powiatu jarocińskiego dotyczące lokalnych wydarzeń sportowych.


Informacje o rynku pracy w powiecie pleszewskim.


Reklama internetowa - Zamów reklamę!

Reklama internetowa - Zamów reklamę!
Poradnik zdrowotny

Bądźmy świadomi…

2020-08-11 14:08:00

W tej części artykułu skupię się na niektórych najważniejszych minerałach, które uczestniczą w budowie i odnowie tkanek. Niestety, zastosowanie chemicznych ulepszeń w rolnictwie w ostatnich latach sprawia, że coraz mniej jest minerałów w ziemi, z której powinny pobierać je spożywane przez nas rośliny czy zwierzęta. Zachęcam zatem do własnego ogródka (rzeżucha, koper, natka pietruszki, marchew czy seler), choćby na parapecie, by móc się cieszyć zieleninką przez cały rok.

Wyróżniamy makroelementy jak: wapń, chlor, magnez, fosfor, potas, sód oraz mikroelementy – pierwiastki śladowe jak: żelazo, cynk, miedź, mangan, molibden, jod, fluor, chrom, selen…

 

Wapń

Jest niezbędny jeśli chodzi o układ kostny - jako materiał budulcowy kości szkliwa, ma także udział w  krzepnięciu krwi i jest ważny dla hormonów a także wchłaniania wit. B 12.

 

Źródłem wapnia są: mleko naturalne (które się zsiada)  i jego przetwory, poza tym ser żółty (ale nie wyrób seropodobny), rzeżucha, kapusta, sezam, migdały, jarmuż…Komosa ryżowa zawiera sporo błonnika i  ma więcej wapnia niż mleko i fajnie się sprawdza u osób z nietolerancją kazeiny. Wchłanianie wapnia pogarszają np. szpinak czy rabarbar, a także nadmiar fosforanów w jadłospisie (wędliny, napoje gazowane, chipsy) czy brak ruchu. Natomiast nadmiar wapnia blokował - w moim przypadku - wchłanianie np. magnezu, cynku i żelaza.

 

 

Fosfor

Ma znaczenie m.in. w układzie kostnym – składnik kości i zębów - a także przy regulacji kwasowo-zasadowej. Znajduje się np. w naturalnych produktach mlecznych, kaszy gryczanej, fasoli, rybach wędzonych, ziemniakach, jajkach. Przewlekle wysokie stężenia fosforu mogą doprowadzić jednak do odwapnienia.

 

Dla układu nerwowego i kostnego ważna jest miedź (ma także wpływ na tworzenie kolagenu oraz zwiększa odporność). Źródłem miedzi są np. cielęcina, orzechy, strączkowe, otręby, nasiona słonecznika czy ryby. Pamiętajmy, by przed spożywaniem fasoli czy grochu a także kasz, moczyć je w wodzie z dodatkiem soku z cytryny i zmienić wodę na świeżą przed gotowaniem. Uchroni nas to przed kwasem fitynowym, który z kolei utrudnia wchłanianie np. żelaza czy cynku a także może powodować utrudnienie trawienia. Fityny zawiera też chleb na drożdżach, mniej ich ma chleb na zakwasie. Neutralizuję ten kwas poprzez np. spożycie strączkowych z dodatkiem czosnku czy cebuli.

 

 

Magnez

Ma wpływ na układ nerwowy, mięśniowy a także kostny i hormonalny – istotny w nadnerczach. Znajduje się w produktach zbożowych, ryżu, kaszy gryczanej, naturalnym kakao i czekoladzie, pestkach dyni, migdałach, rodzynkach. Jedna tabliczka czekolady dostarcza około 20 % dziennego zapotrzebowania u dorosłego. Przyswajanie magnezu poprawia wit. D naturalna - przypominam rozpuszczalna w tłuszczach.

 

Przyswajalność magnezu pogarsza spożywanie alkoholu i cukru a także kofeina, przewlekły stres i toksyny środowiskowe. Jego przewlekły niedobór idzie często w parze ze schorzeniami układu krążenia.

Magnez uzupełnia się wolno w organizmie i miejmy na uwadze, że wapń może blokować jego przyswajalność. Stosuję płatki magnezowe do kąpieli lub do moczenia stóp, bo w moim przypadku magnez bardzo ładnie wchłania się przez skórę.

 

 

Potas

Odpowiada za gospodarkę wodną (objętość komórek, ciśnienie osmotyczne wewnątrzkomórkowe) oraz układ nerwowy i mięśniowy. Jego źródła to np. ziemniaki, banany, figi, morele, brokuły, brukselka. Dodatkowo żuję nasiona kopru po wypiciu herbatki – też zawierają potas i dodatkowo uwalniają olejki ułatwiające trawienie. Obfite pocenie się doprowadza często do niedoboru potasu. Z kolei nadmiar potasu u wielu osób objawiać się może zaburzeniami czynności serca.

 

 

Sód

Odpowiada za gospodarkę wodną organizmu i funkcjonowanie mięśni, a znajdujemy go w wielu produktach gotowych jak: wędliny, sery, konserwy, ogórki kiszone, kabanosy, mięso, ryby. Sól w nadmiarze prowadzi często do obrzęków czy nadciśnienia. Niedobór obserwuje się często u osób dużo ćwiczących, u nadużywających środki przeczyszczające czy odwadniające. Stosuję sól do kąpieli czy moczenia stóp, a jeśli chodzi o spożywanie, to zaopatruję się w taką bez przeciwzbrylaczy.

 

Wszyscy doskonale zdajemy sobie sprawę, jak ważne jest żelazo wpływające na układ krwiotwórczy jako składnik hemoglobiny, krzepnięcie, odpornościowy czy prawidłowe funkcjonowanie mózgu. Pamiętajmy, że przewlekła anemia obniża odporność i czyni nas podatnymi na wirusy. Z produktów zwierzęcych jest ono lepiej przyswajalne, a witamina C wspomaga uzupełnianie niedoborów żelaza. Sporo żelaza mamy w chudym mięsie, mięsie wołowym, żółtku jajka, pestkach dyni, sezamie, kakao, kaszy jaglanej, pietruszce, pokrzywie, kakao, białej fasoli… Osobiście spożywam amarantus i polecam go z umiarem u osób z anemią.

 

Żelazo jest trudne w suplementacji, szczególnie przy stosowaniu środków hormonalnych i u osób z niewydolnością nerek (wchłania się gorzej). U wielu osób zażywanie gotowych preparatów doprowadza do zaparć. Przyswajanie żelaza zmniejsza często tanina (czarna herbata albo fosforany (np. często w promocyjnych wędlinach). Nie zaleca się spożywania mleka z preparatami żelaza oraz kofeiny (kawa, napoje z kofeiną). Kiedy żelazo „znika” w badaniach laboratoryjnych warto sprawdzić dodatkowo poziom ferrytyny.

 

 

Jod

Ma znaczny wpływ na układ nerwowy oraz hormonalny (także funkcjonowanie tarczycy), a poza tym reguluje procesy przemiany materii. Jego podstawowe źródła, to sól kuchenna, ryby morskie jak np. dorsz czy mintaj, a także makrela czy sok z żurawiny. Długotrwałe spożywanie kapusty, kalafiora, brukselki i soi przy nieznacznej zawartości dostarczanego jodu do organizmu,  przyczyni się do stopniowego niedoboru jodu i z czasem do problemów zdrowotnych.

 

 

Selen

W moim przypadku zmniejsza autoagresję anty TPO na tarczycę i bierze udział w przemianie hormonów tarczycy. Poza tym, wpływa na układ odpornościowy oraz może neutralizować metale ciężkie z organizmu, np. arsen, kadm czy rtęć. Selen znajduje się np. w orzechach brazylijskich (moczymy je wcześniej najlepiej z dodatkiem wit. C - gdyż często spryskuje się je preparatami na pleśnie), makreli, jajku, indyku gotowanym, słoneczniku, czosnku czy grzybach (prawdziwki).  Niedobory selenu zauważam często u osób spożywających głównie pokarmy o smaku słodkim i z przewagą węglowodanów.

 

Na odporność na wirusy czy bakterie ma spory wpływ cynk.  Nie jest bez znaczenia na układ hormonalny – u mężczyzn na prostatę,  czy krwiotwórczy. Ma wpływ na wygląd włosów czy paznokci, a także procesy zapamiętywania. Znajdziemy go w chudym mięsie, żółtku jaj, ciemnym pieczywie, kaszach, nasionach strączkowych, siemieniu lnianym – ziarenka, otrębach czy grochu. Sporo cynku zawiera pierzga – skonsultujmy jednak czy spożywanie jej nie będzie wchodziło w interakcje jeśli bierzemy przewlekle leki. Osoby pijące sporo czarnej herbaty, zażywające często antybiotyki i palacze są tymi, które mają często niedobory cynku.

 

 

Fluor

Ma za zadanie równowagę co do układu kostnego i wzmacniania szkliwa, znajduje się głównie w pitnej wodzie, rybach morskich, czarnej herbacie czy orzechach. Miejmy na uwadze, że znajduje się w pastach do zębów, płukankach czy niciach dentystycznych, a także lekach znieczulających czy innych. Przy jego przewlekłym nadmiarze - jak w moim przypadku - pojawiły się białe plamki na zębach i podatność na kruszenie się zębów. Z czasem od jego nadmiaru może nastąpić rozregulowanie pracy tarczycy.

 

 

Chrom

Reguluje poziom cholesterolu i łagodzi bóle głowy, a także uczestniczy w przemianie materii. Wspomaga regulację stężenia glukozy we krwi i hamuje napady „wilczego” głodu. Jego źródła to kakao, szpinak, drożdże, orzechy, mąka pełnoziarnista i gruboziarniste kasze, grzyby, rośliny strączkowe, groszek zielony, brokuły, gruszki, pomidory. Jego niedobór w wielu przypadkach może sprzyjać nadwadze. Niedobór chromu zauważa się u osób nadużywających alkoholu oraz intensywnie się odchudzających, a także u osób spożywających zupki w proszku i pijących napoje kolorowe.

 

 

Co z suplementami…

W trakcie wywiadu żywieniowego z osobami borykającymi się z niedoborami stwierdzam, że codzienna kawa, herbata czy alkohol również zaburzają przyswajalność minerałów. Znam przypadki, gdy tabletkę hormonalną dana osoba popija kawą lub napojami sztucznie słodzonymi. Wiele osób chce szybko uzupełnić poziomy niedoborów i nie stosuje się do zaleceń producentów, zamiast jednej kapsułki biorą dwie lub trzy – a nadmiar bywa szkodliwy. Miejmy na uwadze, że jeśli zażywa się przewlekle leki, to suplementy mogą wejść w interakcje. Konsultujmy z lekarzem zanim zakupimy „wspaniały” preparat.

 

 

Warto poszerzyć swoją wiedzę ze źródeł, co i jak ze sobą łączyć, bo nie każdy suplement okaże się dla nas pomocny. Nie wszystko jest dobre dla wszystkich. Jak już pisałam w poprzednim artykule; do każdego zaleca się podejść indywidualnie. Jedno jest pewne - bez właściwego nawodnienia komórek nie zadziała odpowiednio nawet najlepsza suplementacja.

  

 

Wyciszenie i dystans…

Z własnego doświadczenia potwierdzam, że jednym z głównych sprawców znacznego osłabienia odporności organizmu jest przewlekły stres i "toksyczne" myśli.

 

To, co na co dzień słuchamy, widzimy, z jakimi osobami rozmawiamy ma na nas wpływ, szczególnie teraz. gdy wiele osób nie opuszcza domów. Warto telewizor zamienić na słuchanie szumu morza, śpiewu ptaków czy muzykę, która wprawia nas w odprężenie. Sami możemy pośpiewać lub pograć na instrumencie. Jeśli jesteśmy przeładowani negatywnymi emocjami czy zalewani ciągle tragicznymi informacjami, również słabnie nasza odporność i nie jest to bez wpływu na sen – bardzo ważny czynnik, by organizm mógł się odprężyć i zregenerować.

 

 

Podsumowując, wrogami odporności są: brak witamin i minerałów, cukier i jego pochodne, przewlekły stres, palenie papierosów, spożywanie alkoholu, brak ruchu i niedobór snu.

 

 

Zgłębiajmy Drodzy Czytelnicy wiedzę w tej najważniejszej dla nas kwestii jaką jest zdrowie. Wtedy nabędziemy odporności na wirusy i inne zagrożenia niewidoczne gołym okiem. Każda dolegliwość to utrata równowagi organizmu, a celem powinno być dążenie do jej przywrócenia zarówno żywieniowo, jak i umysłowo. W czasie szczególnej zapadalności czy to na grypę, czy „atak” wirusów, jak widzimy nie wszystkich ta podatność dotyczy czy będzie dotyczyć - więc jakże ważne jest - na ile nasz organizm jest wydolny, dożywiony i dotleniony na poziomie komórkowym.

 

 

Z wdzięcznością…

Dużo sił, uśmiechu, wewnętrznego spokoju i właściwych wyborów żywieniowych oraz serdeczności życzę.

 

 

Olimpia Niewiadomska - Dybalska

Dietetyk kliniczny

tel. 601 168 120   e-mail: olly82@tlen.pl

 

 

 


Zamów reklamę w gazecie internetowej iPleszew.pl

Źródło: *artykuł sponsorowany

Reklama - Ciesielstwo - Dekarstwo - Pokrycia dachowe | Sławomir Głód


W ślubnym informatorze znajdziesz artykuły, porady dotyczące organizacji ślubu, wesela oraz wieczoru kawalerskiego lub panieńskiego.

W ślubnym informatorze znajdziesz artykuły, porady dotyczące organizacji ślubu, wesela oraz wieczoru kawalerskiego lub panieńskiego.

W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.

W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.


Reklama internetowa w gazecie

iPleszew.pl reklamy POLUB NAS NA FACEBOOKU - ipleszew.pl