iPleszew.pl reklamy
rotator reklamuj się w gazecie internetowej
rotator reklamuj się w gazecie internetowej
rotator reklamuj się w gazecie internetowej


iPomagamy - wspieraj naszą zakładkę aktywnie

Najświeższe informacje z pleszewskiego biura ARiMR. Tematy ważne dla rolników i mieszkańców wsi w Pleszewie.

Sprawdź najświeższe wydarzenia z lokalnych dróg oraz inne ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa.

PARTNERZY - Fundacja Legalna Kultura

PARTNERZY - Zespół wyścigowy KM RACING TEAM

Najnowsze wiadomości z powiatu jarocińskiego dotyczące lokalnych wydarzeń sportowych.


Informacje o rynku pracy w powiecie pleszewskim.


Reklama internetowa - Zamów reklamę!

Reklama internetowa - Zamów reklamę!
Oświata

Egzaminowali kucharzy

2020-07-01 13:01:45

Młodzież ucząca się w zawodzie kucharza w Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Pleszewie zdawała praktyczny egzamin zawodowy. To drugi etap zdobywania kwalifikacji przez uczniów, którzy kończą w tym roku szkołę branżową I stopnia. Nad jego przebiegiem czuwała Okręgowa Komisja Egzaminacyjna z Poznania.

Egzamin praktyczny  odbywał się oczywiście z zachowaniem wszystkich zasad higieniczno-sanitarnych, które są wymaganie nie tylko przez przepisy związane z przygotowywaniem żywności, ale i też wynikają  z panującej pandemii koronawirusa. 

 

- Dla wszystkich egzaminowanych osób przygotowano takie samo zadanie polegające na przygotowaniu konkretnej potrawy. Do swojej dyspozycji dostali m.in. warzywa , mięso, przyprawy   i na podstawie wytycznych mieli zrobić danie, które zostało poddane ocenie przez komisję egzaminacyjną - wyjaśnia Danuta Rutkowska, egzaminator z OKE. 

 

Podczas egzaminu młodzież  musiała zdawać się tylko na swoje umiejętności, wyczucie smaku i poczucie estetyki. Konieczne było również przestrzeganie zasad bhp. Zanim jednak  uczniowie przystąpili do praktycznej części egzaminu musieli zmierzyć się z  teorią, którą zdawali kilka dni wcześniej. To był pierwszy  z elementów weryfikacji ich wiedzy zdobytej w ciągu trzech lat nauki zawodu. 

 

Egzamin teoretyczny i  praktyczny są   bardzo ważne, bowiem pokazują, czego na zajęciach w szkole i na warsztatach  nauki zawodu nauczyli się przyszli kucharze. Wbrew pozorom  gastronomia jest bardzo trudną i wymagającą branżą, a pracodawcy oczekują od swoich pracowników sporych umiejętności. Pozytywne zdanie takiego egzaminu jest dowodem na ich przygotowanie do wykonywania zawodu - dodaje Sylwia Kordylas, zastępca dyrektora Centrum. 

 

Po zdaniu egzaminu uczniowie są gotowi do wejścia na rynek pracy. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, aby kontynuowali swoją edukację na przykład w zaocznych liceach dla dorosłych lub odbywali szkolenia.


Zamów reklamę w gazecie internetowej iPleszew.pl
Fotorelacja



W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.
Reklama - Ciesielstwo - Dekarstwo - Pokrycia dachowe | Sławomir Głód


W ślubnym informatorze znajdziesz artykuły, porady dotyczące organizacji ślubu, wesela oraz wieczoru kawalerskiego lub panieńskiego.

W ślubnym informatorze znajdziesz artykuły, porady dotyczące organizacji ślubu, wesela oraz wieczoru kawalerskiego lub panieńskiego.

W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.

W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.


iPleszew.pl reklamy POLUB NAS NA FACEBOOKU - ipleszew.pl