iPleszew.pl reklamy
rotator reklamuj się w gazecie internetowej
rotator reklamuj się w gazecie internetowej
rotator reklamuj się w gazecie internetowej


informator budowlany
iPomagamy - wspieraj naszą zakładkę aktywnie

Sprawdź najświeższe wydarzenia z lokalnych dróg oraz inne ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa.

PARTNERZY - Fundacja Legalna Kultura

PARTNERZY - Zespół wyścigowy KM RACING TEAM

Najnowsze wiadomości z powiatu jarocińskiego dotyczące lokalnych wydarzeń sportowych.


Reklama internetowa - Zamów reklamę!

Edukacja

Gotowali pod czujnym okiem egzaminatorów

2021-07-01 09:53:02

Młodzież z Centrum Kształcenia i Wychowania OHP w Pleszewie ucząca się w zawodzie kucharz zdawała praktyczny egzamin zawodowy wieńczący trzy lata nauki w szkole branżowej I stopnia. Nad prawidłowością przeprowadzenia końcowego sprawdzianu z umiejętności gotowania pieczę sprawowała Okręgowa Komisja Egzaminacyjna z Poznania.

Egzamin zawodowy, który odbył się w Centrum to drugi etap zdobywania kwalifikacji przez uczniów, którzy w tym roku kończą szkołę branżową I stopnia.  Wszyscy  musieli przygotować konkretną potrawę w określanym czasie, a do dyspozycji dostali produkty, na których bazowali.  W efekcie końcowym każde z dań zostało  poddane ocenie przez komisję egzaminacyjną. Podczas egzaminu młodzież  musiała polegać nie  tylko na swoich umiejętnościach,  wyczuciu smaku i poczuciu estetyki. Konieczne było również przestrzeganie zasad bhp. Zanim jednak  uczniowie przystąpili do praktycznej części egzaminu musieli zmierzyć się z teorią, którą zdawali kilka dni wcześniej. To był pierwszy  z elementów weryfikacji ich wiedzy zdobytej w ciągu trzech lat nauki zawodu.

 

Egzamin teoretyczny i  praktyczny to elementarne zasady przygotowania do zawodu. Oba są bardzo ważne, bowiem  weryfikują zdobytą na zajęciach w szkole i na warsztatach praktycznej  nauki zawodu wiedzę. Trzeba pamiętać, że gastronomia to branża nie tylko trudna, ale wymagająca. Z jednej strony są duże wymagania pracodawców, a z drugiej- oczekiwania klientów. I należy temu sprostać - tłumaczy Sylwia Kordylas, zastępca dyrektora Centrum.
 

Egzamin praktyczny  odbywał się z zachowaniem wszystkich zasad higieniczno- sanitarnych, które są wymagane nie tylko przez przepisy związane z przygotowywaniem żywności, ale i też wynikają  z panującej pandemii koronawirusa.


Tworzenie stron i sklepów internetowych - internetka.pl
Fotorelacja



Informacje o rynku pracy w powiecie pleszewskim.
Reklama - Ciesielstwo - Dekarstwo - Pokrycia dachowe | Sławomir Głód



W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.

W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.

Reklama internetowa w gazecie

Tworzenie stron i sklepów internetowych - internetka.pl