iPleszew.pl reklamy
rotator reklamuj się w gazecie internetowej
rotator reklamuj się w gazecie internetowej
rotator reklamuj się w gazecie internetowej


Reklama - COLORSHIRT.PL - Nadruki na koszulki, gadżety reklamowe z nadrukiem dla firm

Informator Zdrowie i Aktywność - porady i ciekawostki

Sprawdź najświeższe wydarzenia z lokalnych dróg oraz inne ważne informacje dotyczące bezpieczeństwa.

PARTNERZY - Fundacja Legalna Kultura

PARTNERZY - Zespół wyścigowy KM RACING TEAM

Najnowsze wiadomości z powiatu jarocińskiego dotyczące lokalnych wydarzeń sportowych.


Informacje o rynku pracy w powiecie pleszewskim.


iPomagamy - wspieraj naszą zakładkę aktywnie
Ciekawostki

Sprzedaż żywych karpi - obowiązki sprzedawcy i kupującego!

2019-12-12 11:12:00

Zdjęcie: Archiwum
Cała Polska słyszała o ubiegłorocznej sprawie zabijania karpi na krotoszyńskim targowisku. Duże emocje wzbudziła też kara wyznaczona w tym przypadku przez sąd. Aby zapobiec podobnym sytuacjom warto zapoznać się z zasadami obowiązującymi przy sprzedaży żywych ryb.

W okresie przedświątecznym zwiększa się sprzedaż żywych ryb, zwłaszcza karpi, w punktach sprzedaży detalicznej. W związku z powyższym musimy pamiętać o przestrzeganiu podstawowych zasad obowiązujących przy wykonywaniu tych czynności.


1. Uśmiercanie ryb w punktach sprzedaży detalicznej

  • uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny polegający na minimalizacji cierpienia;
  • wydzielone miejsce, np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem konstrukcji sklepu, które zapobiega udziałowi osób postronnych, w tym w szczególności dzieci;
  • doświadczony personel.

 

2. Warunki przetrzymywania żywych ryb

  • baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach;
  • woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana wymiana wody nie rzadziej niż co 48 h;
  • optymalna temp. wody 10oC (+/- 5oC);
  • ryby bez widocznych uszkodzeń - ryby, które posiadają rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.

 

3. Opakowanie stosowane do przenoszenia żywych ryb przez konsumenta końcowego

  • bez wody, pozwalające karpiom na wykorzystanie naturalnej wymiany gazowej przez powierzchnię skóry – nie dopuścić, aby ryba stykała się całą powierzchnią skóry z opakowaniem; w celu zapewnienia wymiany gazowej opakowanie powinno posiadać elementy odsuwające ciało ryby od powierzchni opakowana np. pojemniki z „ożebrowaniem” lub odpowiednio perforowany wkład z tworzywa umieszczony wokół ciała ryby;
  • z wodą - podstawowe znaczenie ma zapewnienie rybie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji.

 

4. Zalecenia dla konsumenta dotyczące przenoszenia żywych ryb po zakupieniu ich w sklepie

  • czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu do domu, niezależnie od zastosowanego opakowania był jak najkrótszy; nie uszczelniać opakowania, nie zawiązywać torby, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza i tlenu.



Źródło: http://psse-pleszew.pl/


Zapytaj prawnika
Reklama - Ciesielstwo - Dekarstwo - Pokrycia dachowe | Sławomir Głód


W ślubnym informatorze znajdziesz artykuły, porady dotyczące organizacji ślubu, wesela oraz wieczoru kawalerskiego lub panieńskiego.

W ślubnym informatorze znajdziesz artykuły, porady dotyczące organizacji ślubu, wesela oraz wieczoru kawalerskiego lub panieńskiego.

W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.

W tym miejscu znajdziesz zapowiedzi i relacje z imprez kulturalnych w powiecie.


iPleszew.pl reklamy POLUB NAS NA FACEBOOKU - ipleszew.pl